Jak wzmocnić swoją odporność w czasie jesieni, zimy i wczesnej wiosny? Przede wszystkim należy nie tylko przebywać na świeżym powietrzu, ale również stosować odpowiednią dietę bogatą w warzywa i owoce. Niestety jest to pora, gdy nie mamy dostępy do świeżych, sezonowych owoców, które są źródłem witaminy C, dlatego warto spożywać przetwory, np. zdrowe soki.
Zdrowe syropy owocowe – naturalnie słodkie i bogate w witaminy
Przetwory z sezonowych owoców, które wytwarza się w środku lata, są bardzo smaczne i zdrowe. Przede wszystkim dlatego, że powstają z najsmaczniejszych i najbardziej zdrowych owoców, które dojrzewają w pełnym słońcu. Ty samym również są słodsze i zawierają więcej witamin. W zależności od sposobu produkcji mogą nie zawierać żadnych innych dodatków tylko same sezonowe owoce takie jak maliny, żurawina, wiśnia, aronia czy czarny bez. Inne natomiast mogą być wzbogacone niedużą ilością cukru trzcinowego. Zdrowe soki posiadają piękny kolor, gęstszą konsystencję, a na dnie naturalny osad, który pochodzi z owoców.
Właściwości zdrowych soków
Bio syropy owocowe są przede wszystkim źródłem witamin, w tym głównie witaminy C – a to jej niedobór skutkuje pogorszoną odpornością i częstszą zapadalnością na sezonowe przeziębienia. Zdrowe syropy owocowe to źródło tej witaminy, a do tego wiele innych mikroelementów, na przykład takich jak potas czy foliany. Można więc z powodzeniem stosować je jako naturalne suplementy bogate w niektóre witamy – na pewno to lepsze rozwiązanie niż gotowe tabletki i kapsułki. Tym bardziej więc zaleca się, aby stosować je w okresie jesienno-zimowym, gdy nie tylko nasza odporność spada, ale i więcej wokół chorobotwórczych wirusów i bakterii.
Bio syropy owocowe – jak je spożywać?
Zdrowe syropy owocowe najlepiej smakują jako dodatek do ciepłej herbaty, grzanego piwa, ale może także wypijać je rozcieńczone z wodą – są znacznie zdrowszą alternatywą dla słodzonych napojów ze sklepów. Bio syropy owocowe to także niezwykle smakowity dodatek do niektórych potraw, np. naleśników, racuchów, a także różnego rodzaju kasz, np. jaglanej czy manny oraz domowych owsianek. Są także smacznym dodatkiem do deserów takich jak budynie, a nawet lody. ich zastosowanie może być naprawdę szerokie, a najlepiej kierować się własnymi upodobaniami i preferencjami. Zawsze można także takie przetwory spożywać profilaktycznie, np. łyżkę dziennie.